< >

.

.

.

.

klik untuk melihat mod telefon bimbit


 

.

Wang

Di Afrika Selatan, kita masih - untuk beberapa alasan yang tidak dapat dijelaskan - mempunyai undang-undang kawalan pertukaran. Ini bermakna Afrika Selatan tidak dibenarkan memiliki mata wang asing tanpa alasan yang baik. Ini juga bermakna bahawa kedai-kedai dan hotel melainkan jika dilesenkan khusus, tidak boleh menerima mata wang asing. Jika anda membawa Euros atau Dolar (AS tetapi bukan Zimbabwe !!) anda perlu mencari bank yang diberi kuasa untuk menerima dan mengubahnya - mengenakan bayaran yang tinggi untuk berbuat demikian dan mengambil banyak kesabaran kerana mereka mengisi semua bentuk. ATM boleh didapati di mana-mana, walaupun di Ponta do Ouro (walaupun mesin tertentu nampaknya mempunyai banyak 'notis perkhidmatan'). ATM bekerja seperti di Eropah dan sama cepat ditambah dengan caj yang rendah. Visa, Masercard dan sebagainya TETAPI TIDAK AMERIKA SELESAI, diterima di seluruh dunia. Sila ambil langkah berjaga-jaga menasihati bank anda bahawa anda akan menggunakan kad anda di Afrika Selatan. Sesetengah bank Eropah seolah-olah percaya Afrika Selatan dekat dengan Nigeria - pusat penipuan di dunia.

Di Selatan Mozambique, perniagaan membeli sebahagian besar stok mereka di Mangusi hanya di sempadan di Zululand Afrika Selatan. Mereka lebih daripada gembira kerana anda membayar mereka di Afrika Selatan Rands daripada Mozambique Meticais.

Kesihatan

Selain itu, Perkhidmatan Kesihatan Kebangsaan, Afrika Selatan mempunyai rangkaian hospital Swasta yang sama dengan apa yang ditawarkan di Eropah. Walau bagaimanapun, mereka mahal mahal dengan kualiti perkhidmatan yang mereka sediakan. Anda dinasihatkan untuk mengambil insurans kesihatan perjalanan dan memastikan bahawa ia sah di Afrika Selatan. Mozambique mempunyai perkhidmatan penjagaan kesihatan yang sangat terhad. Ponta do Ouro hanya 11 kilometer dari sempadan Afrika Selatan sehingga untuk sebarang masalah kesihatan yang serius, pengangkutan akan diatur ke hospital Afrika Selatan terdekat dengan tahap perkhidmatan yang diperlukan oleh pelanggan.

Malaria

Brian menderita malaria yang mana dia menguncup terlebih dahulu ketika tinggal di Congo Belgia pada tahun 1960-an dan kemudian lagi ketika tinggal di Tamatave, Madagascar. Beliau mempunyai penghormatan yang paling besar untuk penyakit itu tetapi menegaskan bahawa peta Pertubuhan Kesihatan Sedunia menunjukkan Zululand utara sebagai kawasan risiko malaria adalah 50 tahun dari tarikh.

Selama beberapa dekad, Pemerintah Provinsi Natal telah menjalankan program pemusnahan nyamuk malarial (dengan menggunakan semprot DDT yang dilarang !!) yang sangat efektif. Dalam 35 tahun Brian telah menetap di Zululand, dia tidak pernah berjumpa dengan sesiapa sahaja yang telah mengambil sebarang ubat anti pencegahan anti malaria dan tidak pernah bertemu dengan sesiapa yang telah mengalaminya di Malaria di Natal atau di Ponta do Ouro, Mozambique. Utara Ponta, malaria berleluasa dan langkah berjaga-jaga penting - tetapi kami tidak mengambil pelanggan di sana. Pencegahan yang paling berkesan, tentu saja, adalah lengan panjang dan seluar panjang selepas matahari terbenam apabila nyamuk itu keluar!

HIV/Aids

Maklumat yang tersedia secara meluas mengenai skala kadar jangkitan AIDS di kalangan penduduk Afrika di Afrika Selatan sama sekali tidak dibesar-besarkan. Kami pasti bukan rantau 'Pelancongan seks' dan memberi jaminan bahawa rolet Rusia dengan hanya satu daripada enam bilik dimuatkan adalah lebih selamat !!!

Air

Semua tapwater di Afrika Selatan selamat untuk diminum. Malah kebanyakan botol air yang dijual di kedai-kedai sebenarnya air paip. Air paip Mozambique tidak ditapis atau dirawat secara kimia dan tidak boleh diminum dalam keadaan apa pun. Air botol terdapat di kedai-kedai dan restoran di Ponta dan ais yang ditawarkan di semua restoran yang kami gunakan sebenarnya berasal dari Hluhluwe di Afrika Selatan dan sangat selamat.

Pakaian di darat dan di bawah air

Safari standard kami berlaku di musim panas kami - September hingga April. Hari-hari hangat ke panas (25 -35 darjah). Seluar pendek dan Crocs dengan baju Tee jika diperlukan adalah pakaian percutian biasa. Hujan mungkin berlaku terutamanya pada pukul 18h00 - 19h00 walaupun pada musim panas panas sedikit basah boleh menjadi menyenangkan dan bukan masalah. Brian membawa baju jaket plastik yang sangat, sangat jarang digunakan. Perjalanan belukar kami adalah 'dalam kenderaan' sehingga but buluh berat tidak diperlukan. Cermin mata hitam yang bagus, topi yang melindungi bahagian belakang leher serta mata sangat disarankan serta krim blok matahari yang tidak terbakar jika terselip mata semasa menyelam. Titik terakhir patut dibincangkan dengan ahli farmasi anda. Sesetengah krim baik untuk 5 minit pertama menyelam kemudian mula membakar mata sehingga seseorang tidak dapat melihat - tidak menyenangkan.

Air laut pada bulan September ialah 22-24 darjah yang meningkat kepada 26-28 pada bulan Januari hingga April. Kebanyakan orang menyelam dalam wetsuits 3 atau 5 mm.

Sardine Run adalah musim sejuk kami - Jun dan Julai. Suhu di bahagian atas hari adalah 25 darjah yang menyenangkan walaupun malam boleh menjadi sejuk 18. Seluar panjang pada waktu petang dan pullover adalah idea yang baik. Air adalah cerita yang berbeza. Kondisi Run Sardine terbaik memerlukan air laut menjadi 18 darjah. Afrika Selatan menyelam dengan selendang 5 mm dengan jaket ayam - selalunya 2 rompi ayam dengan tudung Jika anda mempunyai akses kepada separa kering atau bahkan kering, pastikan untuk membawa mereka bersama.

Visa

Pelawat dengan pasport Singapura tidak memerlukan visa untuk sebarang lawatan ke Afrika Selatan. Pelawat yang mempunyai pasport Malaysia tidak memerlukan visa untuk tinggal sehingga 30 hari. Pemegang pasport Indonesia memerlukan visa untuk South Africa. Lihat http://www.dirco.gov.za/jakarta/consularservices.html untuk maklumat lanjut

Semua orang memerlukan visa untuk Mozambique tetapi ini boleh didapati di pos sempadan pada kira-kira 50 Euro dan dikeluarkan dalam masa kira-kira 10 minit.

Pinnacles terkini kami, Mozambique menyelam Click

Tarikh Safari...Harga dan Butiran

Copyright © All Rights Reserved 2004 - 2017 Discovering Africa Safaris