.

.

.

.

klik untuk melihat mod telefon bimbit


 

 Pelancaran 'Sardine Run' tahunan Wild Coast telah menjadi salah satu dokumentari utama televisyen.

Sardine, Sardinops sagax, berkembang biak dalam jumlah besar di Aghulas Banks di Wilayah Cape Timur Afrika Selatan. Sardines biasanya tidak terdapat di perairan KwaZuluNatal yang agak panas di mana diet pilihan mereka dari planckton dan crustacea kecil tidak banyak seperti di perairan Cape. Setiap tahun, pada tahap yang lebih besar atau lebih kecil, kapal terbang bergerak balas countercurrent yang lebih sejuk dari selatan ke utara melawan lekapan utara-selatan yang memaksa sardin untuk mengembangkan wilayah mereka ke utara.

Sardin bukanlah, seperti biasa yang dipercayai, dalam satu tangkai beramai-ramai. Mereka berada dalam apa yang dikenali sebagai kawal juruterbang dan kawanan utama. Shoals utama boleh menjadi jauh-jauh panjang. Mereka sangat padat yang pada masa-masa mereka merosakkan oksigen laut dan bilangan besar asphixiate - mati kelaparan oksigen. Sumber makanan yang besar untuk pemangsa dihadiri oleh beratus-ratus ikan hiu - Tembaga yu Carcharhinus brachyurus adalah yang paling banyak tetapi Tiger, Blacktip, Dusky, Tiger dan Bull dan Great White yu juga bukti. Terdapat banyak ikan lumba-lumba - sekitar 20,000 Dolphins Biasa, 2,500 Dolphins Bottlenose dan juga Orca (orcinus orca). Paus sebenar Bryde, Humpback dan Minkes juga dilihat dalam jumlah besar.

Tidak semua pemangsa di laut. Penghijrahan itu diikuti oleh penunggang besar burung laut-gannets Cape, Common Terns, White Chin dan Storm Petrils Wilson, Sub Antartic Skua dan Albatross-Black Browed, Gray Headed, Yellow Nosed dan Shy Albatross.

Walaupun tidak begitu biasa, kita harus melihat cap bulu Cape, Arctocephalus pusillus.

Bilangan ikan sardin yang terlibat kelihatan berbeza mengikut suhu dan kekuatan arus berlawanan dalam tanah seperti lokasi yang tepat di mana sardin muncul dan hilang dari pantai. Titik paling selatan untuk sardin muncul adalah sekitar East London di Wilayah Cape Timur tetapi boleh jauh ke utara. Sardin biasanya mencapai sejauh utara sebagai Sungai Mtamvuna kemudian hilang ke laut di beberapa titik antara Mtamvuna dan Durban, sekali lagi bergantung pada suhu air dan kekuatan semasa. Ini bermakna mempunyai peluang masuk akal untuk melihat sardin dalam jumlah besar- dan, tentu saja, jerung, ikan lumba-lumba, ikan paus dan spesies lain yang berkaitan-harus ada di 'Wild Coast' di antara Sungai Kei dan Mtamvuna.

Di Natal atau di Cape di bawah Sungai Kei, peluang untuk melihat terowong yang lebih besar ada tetapi kita bercakap mungkin kemungkinan 25%. Atas sebab ini dan walaupun logistik sukar terlibat, kami mendasarkan diri kami di tengah-tengah Wild Coast di Port St Johns. Tidak ada kelab menyelam yang ditubuhkan di kawasan terpencil ini, jadi kita mesti mengambil bot, kompresor dan pasukan menyelam kita sendiri untuk meningkatkan kemungkinan 25% kepada lebih hampir 100%.

Syarat menyelam

 Kami merancang untuk menunjukkan kepada anda salah satu fenomena semulajadi bumi yang paling menakjubkan - penghijrahan berjuta-juta atas sardin dan banyaknya pemangsa yang memakan mereka. Ini bukan menyelam rutin di mana kita boleh mengambil peluncuran 08h30 dan jangka pendek ke laman menyelam. Kami akan melancarkan awal dan menghabiskan banyak, banyak jam di laut. Tidak ada masa untuk meminta bantuan untuk mendapatkan wetsuit anda. Kadang-kadang kita akan menemui aktiviti hiu atau Dolphin-mungkin Orca dan tidak ada masa untuk merebut silinder-hanya topeng, snorkel dan sirip dan dalam perjalanan. Banyak menunggu dan apabila ia berlaku - banyak tindakan pantas.

Tidak semua aktiviti berada di bawah gelombang. Kami akan menghabiskan masa yang sangat produktif dalam memerhatikan bot, penggambaran dan memotret kumpulan besar burung yang menyelam ke dalam ikan sardin, Whales yang memakannya --- berapa banyak sardin dalam satu mulut.

Ingat, 90% aktiviti dapat dilihat dari bot itu sendiri-anda tidak perlu memasuki air untuk melihatnya. Sudah tentu, untuk penyelaman skuba di kalangan banyak jerung, ikan lumba-lumba dan paus adalah impian setiap penyelam tetapi kita sering mempunyai sedikit masa untuk melihat bola umpan tindakan cepat yang penyelam lebih suka melompat terus dengan hanya topeng, sirip dan snorkel untuk tidak ketinggalan kedua tindakan itu

Pengembaraan ini bukan untuk semua orang. Terdapat banyak hari di laut dan adrenalin mengepam pertemuan dengan jumlah haiwan yang tidak dapat dibayangkan. Jika ini benar-benar 'perkara' anda akan menjadi cuti seumur hidup. Sekiranya anda mabuk laut selepas setengah jam di laut

Kos dan butiran Pengembaraan ini dapat dilihat di sini

Copyright © All Rights Reserved 2004 - 2019 Discovering Africa Safaris