.

.

.

.

klik untuk melihat mod telefon bimbit


 

.

.

Di laut di sekitar Afrika Selatan, kita mempunyai kekayaan yang baik untuk mencari 37 spesies Cetaceans, berbanding dengan 41 spesies yang terdapat di seluruh kawasan Pasifik dan Utara Atlantik.

Di Afrika Selatan, semua Cetaceans serta hiu Great White dilindungi oleh undang-undang. Kami berbangga dengan usaha pemuliharaan untuk haiwan ini tetapi, malangnya, itu tidak selalu berlaku. Pada tahun 1920-an, satu pertiga daripada semua paus Sperma yang dibunuh di seluruh dunia, diburu oleh kapal dari dua stesen paus yang wujud di Natal. Banyak masa, dan perlindungan rasmi telah menyembuhkan kesalahan kita dan jumlah ikan paus yang dilihat dari pantai kita meningkat tahun demi tahun. Sebenarnya, musim 2004 menyaksikan begitu banyak Humpbacks memeluk pantai kami, sebaliknya mengutip peratusan kemungkinan melihat ikan paus, pengendali pelancongan Whalewatch kami menjamin penampakan pada setiap perjalanan antara bulan Jun dan November. Keadaan yang indah.

 

Paus Humpback (Megaptera noveangliae)

Diburu hampir hancur antara tahun 1900-1975, jumlahnya berkurang dari 100,000 pada tahun 1910 kepada 3,000 haiwan pada tahun 1975. Sejak undang-undang diluluskan melindungi mereka, angka mereka telah pulih sehingga ketika tempoh migrasi mereka dari bulan Jun hingga November, kita sering melihat kumpulan daripada 2 atau 3 haiwan dalam perjalanan ke divesite.

Pada saat lahir, Humpback mempunyai panjang 4-5 meter bertambah hingga 19 meter dan 48 ton pada saat jatuh tempo. Nama Latin 'Megaptera' bermaksud 'Sayap besar' dan dengan sirip dada yang mencapai 6 meter panjang, nama itu dibenarkan sepenuhnya.

The Humpback adalah badut lautan. Mereka sering melanggar badan dengan jelas dari air. Satu lagi kegemaran adalah mengangkat sirip dada yang besar dari air dan memecahkannya di atas permukaan air - sangat mengagumkan apabila ia adalah sirip 6 meter dan kami berada di bot 5 meter!

The Humpback mempunyai badan yang lebih banyak daripada Rival yang lain dengan kepala yang besar dan mereka yang besar dada. Alur tenggorokan ini membenarkan pengembangan yang membolehkannya mengambil sejumlah besar air untuk menelan ikan besar atau udang yang ditapis dengan melepaskan air melalui bulu halus - halus yang timbul daripada plat horny yang disusun di sepanjang rahang atas.

Paus Kanan Selatan (Eubalaena australis)

 

Dengan rizab besar whaleoil, jumlah baleen yang luar biasa untuk digunakan dalam korset dan payung tetap pada masa itu, mudah untuk mendekati rapat dan sentiasa terapung apabila mati, ini adalah, dalam perbuatan, ikan paus 'Benar' untuk memburu dan ia menderita dengan sewajarnya.

Komuniti saintifik dibahagikan sama ada Paus Hak Selatan (Eubalaena australis) dan Paus Hak Utara (Eubalaena glacialis) adalah spesies yang sama atau berbeza. Apa yang pasti adalah bahawa populasi Paus Kanan Utara telah berkurang dengan hanya mungkin 300 orang yang tinggal di rizab yang terlalu kecil untuk membolehkan spesies bertahan.

Bilangan Paus Kanan Selatan hari ini antara 6-7,000 individu dan dianggarkan meningkat antara 7.1-8.3% setahun. Kemenangan yang luar biasa untuk pemuliharaan. Dengan panjang maksimum 18 meter, Paus Hak makan krustasea kecil. Mereka meninggalkan pantai kami pada akhir bulan November untuk Antartika kembali sedikit lebih lambat daripada Humpbacks, biasanya sekitar awal bulan Julai.

Seperti halnya Humpback, kita sering melihat pelanggaran Paus Yang Benar.

Paus Minke (Balaenoptera acutorostrata)

 

Paus Minke mencapai 10 meter dan 10 tan berat badan. Ia mempunyai bentuk yang jelas, aerodinamik, coklat atau hitam di belakang dan putih di bahagian bawah. Mereka makan ikan kecil, sotong dan krustasea, sering sangat dekat dengan pantai.

Minke jauh lebih banyak daripada Humpbacks atau Paus Kanan tetapi kami kadang-kadang senang melihat mereka antara bulan Jun dan November.

Bryde's Whale (Balaenoptera edeni)

Lebih besar daripada Minke, Bryde mencapai 15 meter dan berat 20 tan dan merupakan keempat Paus Besar yang kita lihat di pantai kita.

The Breyde adalah satu-satunya Whale Besar yang menghasilkan semula tahun. Mereka tidak pergi ke Antartika semata-mata melakukan migrasi singkat di sepanjang pantai Afrika Timur. Masa terbaik untuk melihatnya adalah pada musim panas dari Disember hingga Mei.

Ketika dilihat dekat dengan pantai, suapan Bryde pada ikan kecil sementara di laut terbuka, mereka memakan krill.

Ikan paus biru (Balaenoptera musculus)

Haiwan terbesar yang pernah wujud. Mereka boleh mencapai panjang 33 meter dan 190 tan dengan jantung saiz kereta kecil.

 

Pada tahun 1930, angka rasmi memetik 28,325 Paus Biru yang dibunuh dan nombor mereka tidak pernah pulih. Penduduk di seluruh dunia dianggarkan antara 6-14,000 haiwan. Walaupun anda mungkin mempunyai peluang yang lebih baik untuk melihat mereka di luar pantai kami daripada tempat lain, itu adalah keistimewaan yang sangat jarang berlaku.

Paus Sperma (Physeter macrocephalus)

Semasa pembongkaran ledakan memburu Paus, ini adalah salah satu spesies yang paling sukar tetapi ia adalah yang paling baik untuk mengekalkan nombor itu.

Paus Sperma tidak mempunyai whaleoil khas spesies lain. Walau bagaimanapun, ia mempunyai organ besar di dalamnya kepala, 'Organ Spermaceti' yang mengandungi minyak waxy. Ini dipertimbangkan untuk memainkan peranan dalam menyesuaikan keapungan semasa Whales Sperma yang sangat mendalam menyelam hingga 1,000 meter dan mungkin lebih kurang 3,000 metres. Minyak itu juga boleh berfungsi dalam menafsirkan isyarat sonar yang digunakannya untuk mencari mangsa.

Unfortuneatley untuk Paus Sperma, minyak 'Spermaceti' ini banyak dicari sifat pelinciran yang mengutuk ribuan Paus Sperma sehingga mati.

Paus Sperma memakan sotong raksasa, spesies cumi-cumi lain, sotong dan pelbagai jenis ikan.

Pantai Afrika Selatan adalah rumah kepada populasi Paus Sperma yang besar tetapi ia adalah spesies air yang mendalam dan kemungkinan melihat kami dalam perjalanan ke lokasi selam hampir tidak ada. Maaf tentang itu - Saya juga suka melihatnya.

Killer Whale or Orca (Orcinus ocra)

Biasanya penatua di pantai kami, Whale Killer tiba dengan 'Sardine Run' pada bulan Jun dan Julai apabila ikan sardine berkeliaran puluhan kilometer panjangnya tiba di pantai selatan Natal.

Pemburu Agung, Whale Killer makan anjing laut, cumi-cumi, ikan, burung laut, ikan paus lain dan paus juvana.

Lumba-lumba

Kegemaran kebanyakan penyelam, ikan lumba-lumba banyak di pantai kami dan sering ditemui dalam perjalanan ke tapak menyelam. Selalunya mereka menunjukkan minat dalam bot dan ketika itu kita tahu bahawa mereka mahu bermain. Panggilan adalah 'topeng dan sirip'. Seperti dengan hiu ikan paus, Tidak ada gulungan mundur atau melompat ke laut, sila. Kaki ke tepi dan slaid ke dalam air - jangan lupa kamera anda. Ketua pasukan akan menurunkan kami ke hadapan dalam perjalanan mereka. Kadang-kadang anda hanya akan mendapatkan foto-foto mereka semasa mereka lulus tetapi selalunya mereka akan menyertai keseronokan, mengelilingi snorkler dan kembali lagi dan lagi.

Kami sentiasa ragu-ragu tentang cerita-cerita dolphin yang membantu perenang sehingga pertengahan 2005. Seorang wanita yang berpengalaman menyelam - perenang yang sangat kuat-mengejar setelah sekumpulan lumba-lumba tanpa disedari masuk ke dalam zon gelombang pecah berat. Semasa dia mula dilemparkan oleh ombak, tiga Dolphins Biasa kembali kepadanya dan berenang di bawahnya sehingga dia mendapat semula air yang lebih tenang ketika mereka berpaling dan pergi. Tidak konklusif, dengan cara apa pun, tetapi menonton, sukar untuk tidak percaya bahawa mereka sedang bersedia untuk membantunya jika necassary.

Kami mempunyai bilangan besar terutamanya daripada Dolphins Bottlenose, Common dan Humpback.

Lumba-lumba, terutamanya Humpbacks, sangat selesa di sekeliling manusia dan, malangnya, mereka sering mengalami akibatnya. Rumah Discovering Africa Safaris adalah pelabuhan terbesar di Afrika (di kawasan permukaan dan jumlah tan) - Richards Bay di Zululand. Pantai kami popular dengan mandian dan pelayar dan dilindungi oleh jerung anti yang sering memerangkap lumba-lumba dan penyu serta jerung. The Christmas Sharks Board meronda jaring setiap pagi dan releaseany jerung terperangkap yang masih hidup tetapi lumba-lumba bernafas udara selalu lemas.

Kami di 'Discovering Africa' menyokong 'Richards Bay Dolphin Project' (www.dolphins.org.za) yang penyelidikannya bertujuan untuk mewajibkan pemerintah dan Natal Sharks Board untuk membangunkan perlindungan hiu untuk pantai kami yang tidak membunuh jerung, lumba-lumba atau penyu.

Pinnacles terkini kami, Mozambique menyelam September 2017 Click

Tarikh Safari...Harga dan Butiran

Copyright © All Rights Reserved 2004 - 2019 Discovering Africa Safaris