">

.

.

.

.

klik untuk melihat mod telefon bimbit


 

.

.

Menyerupai lebih dekat helang dalam penerbangan daripada kolam ikan, manta Ray adalah sedikit luar biasa. Ikan-ikan besar ini (spesimen yang disahkan terbesar mempunyai sayap berukuran 6.7 meter) biasanya meluncur di bawah permukaannya. Apabila kepekatan planet yang baik didapati, mereka sering melakukan 'loop gelung' yang berterusan untuk tinggal di awan plancton. Manta menggunakan sayap cephalitic untuk membimbing planet itu ke mulutnya.

Penyelam sering terlepas melihat Manta kami kerana mereka menjadi sangat teruja dalam kehidupan karang yang mereka lupa untuk mencari !! Sebaik sahaja anda melihatnya, lihat dengan teliti dan anda akan melihat bahawa tiada dua haiwan mempunyai tanda warna yang sama yang memudahkan untuk mengenal pasti individu.

Menunggang Manta digalakkan di bahagian-bahagian tertentu di dunia tetapi tidak di KwaZuluNatal dan Mozambique. Kenalan tangan manusia menghilangkan penutup lendir pelindung kulit Manta yang mengakibatkan lesi pada haiwan. Juga 'gelung gelung' kadangkala mempunyai ketinggian sepuluh atau lebih meter yang menghasilkan perubahan mendalam dan bukan di luar meja menyelam biasa !!

Stephane Harge Video Manta

Di mana untuk melihatnya

Ponta do Ouro All year round but summer (October-May) is best for Manta, Mobula (Devil Rays) and Eagle Rays. Very large specimens are seen on Pinnacles.

Aliwal ShoalSepanjang tahun.

Sodwana Bay  Sepanjang tahun terutamanya di Bikini Reef.

Pinnacles terkini kami, Mozambique menyelam September 2017 Click

Tarikh Safari...Harga dan Butiran

Copyright © All Rights Reserved 2004 - 2019 info@discoveringafrica.net

v