.

.

.

.

klik untuk melihat mod telefon bimbit


 

.

.

.

.

.

.

.

Salah satu pengalaman menyelam yang paling dicari adalah menyelam dengan Shark Tiger Harimau. Saiznya yang mengagumkan - sehingga 3.5 meter - dan gigi besar yang menonjol memberi gambaran tentang pemakan manusia yang ganas. Di Australia pada tahun-tahun yang lalu, mereka menimbulkan rasa takut bahawa mereka diburu hampir hancur.

Shark Tiger Sand umpan terutama pada waktu malam di ikan dan jerung kecil. Ia adalah 'kanibal Ovoviparian'. Wanita menghasilkan 16 hingga 23 telur tetapi bayi makan saudara kandungnya sehingga satu anak tunggal per uteri satu meter panjang, dilahirkan.

Kebanyakan jerung mengawal budak lelaki mereka dengan hati yang rendah. Raggie lebih berat daripada air dan menggunakan sistem unik menelan udara di permukaan yang dipegangnya di dalam perut untuk mengawal keapungannya.

 

Setiap tahun antara Jun dan November, sejumlah besar Shark Harimau Pasir berkumpul di Aliwal Shoal dan sering kali boleh menyelam dengan sebilangan besar atau lebih dewasa jerung. Apabila mereka meninggalkan Aliwal, banyak jerung ini bergerak ke Sodwana Bay dan dari Januari hingga kadang-kadang hingga Mei, adalah mungkin untuk menyelam dengan mereka di Sulu Reef Quarter Mile. Quarter Mile hanya dalam jarak 10 meter yang bermaksud, dalam keadaan yang baik, walaupun satu bintang (air terbuka) penyelam boleh mengalami jerung ini dan penembusan cahaya yang baik bermakna sudut lebar dan jurugambar video boleh mempunyai keadaan yang ideal. Malapetaka yang cetek dan berhampiran dengan pantai bermakna bahawa di laut bergelora, pasir bergelora di dalam air mengurangkan penglihatan secara drastik.

Di Afrika Selatan, jauh dari ketakutan dan mengancam makhluk-makhluk hebat ini, persaudaraan menyelam skuba memahami bahawa mereka menawarkan peluang yang tiada tandingannya. Shark Harimau Pasir mempunyai kawasan, terutamanya di gua-gua atau ranjau di mana mereka merasa aman selama jam siang mereka yang tidak memberi makan. Jika kita menghormati perasaan keselamatan mereka dan tidak mendekati mereka secara langsung, mereka akan tetap tidak bergerak. Lebih baik lagi jika seorang penyelam melepaskan udara dari BC dan menahan dirinya sendiri yang tidak bergerak, Raggies sering menjadi penasaran dan akan sebenarnya berenang ke arah penyelam dan di atasnya seringkali cukup dekat sehingga keconggaan lembut kepala anda akan mengakibatkan ia menyentuh bawah bawah bawah yu. ...... itu agak sesuatu.

..Stephane Harge's Sand Tiger Sharks videoJean Pierre Sorin's Sand Tiger Sharks video

Di mana untuk melihatnya

 Aliwal Shoal Dari bulan Jun hingga November setiap tahun, Aliwal adalah rumah kepada sejumlah besar Shark Tiger Harimau. Pada siang hari, mereka berada di terumbu yang diketahui di mana mereka boleh didekati dengan sangat dekat dengan keselamatan yang lengkap.

Protea Banks  Dilihat sepanjang tahun tetapi jumlahnya sangat besar dari bulan Jun hingga November.

Sodwana Bay  Dari bulan Disember hingga Mei, Raggies biasanya biasa di Quarter Mile Reef. Pada Disember 2004, bagaimanapun, pada hari Raggies tiba, puluhan bot mengambil penyelam sepanjang hari dan, secara tidak wajar, Harimau Pasir melarikan diri. Lembaga KZN Park kini mengawal selaman di Sharks Tiger Sand di Quarter Mile yang kami sangat menghargai kerana ia membolehkan penutupan menyelam dengan mereka selama beberapa bulan.

Pinnacles terkini kami, Mozambique menyelam Click

Tarikh Safari...Harga dan Butiran

Copyright © All Rights Reserved 2004 - 2019 Discovering Africa Safaris