.

.

klik untuk melihat mod telefon bimbit


 

.

.

Kerajaan Zulus amat kaya dengan Penyu Laut dan para penyelam kita sering mendapat keistimewaan melihat haiwan-binatang yang menarik ini dalam persekitaran semula jadi.

Kami mempunyai lima spesies penyu, tiga penduduk dan dua pelawat.

Penyu Loggerhead (Caretta caretta)

Spesies yang terancam tetapi yang biasa berlaku di perairan KwaZuluNatal. Ancaman di seluruh dunia kepada Loggerhead dan Leatherback sebahagian besarnya disebabkan oleh penangkapan dan pemusnahan tapak bersarang. Di Zululand, keuntungan penduduk pribumi dari 'pelancongan penyu' sehingga penangkapan penyu dan merompak atau menghancurkan sarang tidak menjadi masalah, menyebabkan populasi Loggerhead dan Penyu Belimbing meningkat setiap tahun.

Loggerhead mempunyai cangkang sehingga 1.20 meter dengan jumlah berat sebanyak 160 kilo. Cangkangnya adalah oren / coklat dan mereka mempunyai kepala besar dan paruh yang kuat.

Spesies ini kebanyakannya makan karnivor terutamanya krustasea, spons, ikan dan echinoderm tetapi kadang-kadang juga alga dan rumput laut.

 

Kematangan seksual dicapai pada 4 tahun. Setiap 2/3 tahun, betina bertelur sehingga 7 kali antara Oktober dan Februari setiap kali sekitar 120 butir 40 mm diameter, sentiasa pada waktu malam dan di tempat yang sama. Kami tidak 100% tempoh matang seksual dicapai pada 4 tahun. Setiap 2/3 tahun, betina bertelur sehingga 7 kali antara Oktober dan Februari setiap kali sekitar 120 butir 40 mm diameter, sentiasa pada waktu malam dan di tempat yang sama. Kami tidak 100% pasti tetapi nampaknya dia mengenal pasti tapak itu pada mulanya oleh deria penciumannya - rasa baunya. Terdapat dua teori-

1) Telur semasa pelepasan pelepasan pembangunan ke dalam pasir yang meleleh perlahan ke laut. Pherom ini difikirkan untuk membimbing wanita ke tempat bersarang.

Sungai yang mengalir ke laut membawa mineral galian, sedimen dan, malangnya, bahan pencemar kimia yang khusus untuk kawasan tersebut. Ia dianggap bahawa 'aroma' bahan-bahan ini membantu wanita untuk mencari kawasan sarang.

Untuk kedua-dua spesies ini, tempoh pengeraman adalah sekitar 60 hari tetapi bahagian yang luar biasa adalah bahawa seks bayi dikawal sepenuhnya oleh suhu ambien selama tiga minggu pertama inkubasi. Jika suhu ambien dalam tempoh itu adalah di bawah 24 darjah, hanya akan ada lelaki muda. Di atas 29 darjah akan memberi kita hanya wanita muda dan antara 24 dan 29 darjah memberikan kita gabungan jantina !!

Selepas tempoh pengeraman selama 60 hari, semua kura-kura bayi keluar dari telur pada masa yang sama tetapi tetap pulih dari usaha mereka di bawah pasir selama 24 jam. Kura-kura bayi mengambil sedikit ruang apabila menetas daripada ketika telur mereka meninggalkan ruang bebas yang memberikan mereka simpanan udara untuk mendaki mereka ke permukaan. Rizab oksigen ini adalah penting, terutamanya untuk penyu keli yang sarangnya lebih mendalam daripada spesies lain. Jika sarangnya terlalu dekat dengan tanda air yang tinggi, kelembapan pasir mengurangkan rizab udara yang tersedia dan semua bayi mati.

Pada isyarat tertentu yang kita tidak faham sepenuhnya tetapi yang berlaku pada waktu malam, semua kura-kura bayi mula menggali permukaan. Mereka melancarkan secara beramai-ramai untuk permukaan tetapi jika seseorang lebih perlahan atau lemah daripada yang lain, dan tidak menahan, ia dikebumikan dan mati lemas.

Tiba di permukaan pasir, kura-kura bayi berjalan tegak ke arah sumber cahaya yang paling besar. Di pantai Zululand, ini tidak dapat dielakkan dengan refleksi bulan pada gelombang pecah dan bayi berarak terus ke laut. Malangnya di bahagian lain di dunia, ini tidak berlaku sama sekali dan penyu bayi, keliru dengan lampu buatan manusia, dihancurkan menyeberangi jalan atau tidak pernah mencari laut.

Penyu Leatherback (Dermochelys coriacea)

Spesies kedua yang bersarang di pantai kami adalah Penyu Kulit. Sekali lagi satu spesies terancam terancam di seluruh dunia tetapi, dengan gembira, semakin bertambah jumlahnya dari Zululand.

Kulit belakang adalah reptilia terbesar di planet ini. Ia carapace boleh lebih panjang daripada dua meter dan haiwan itu berat 900 kilo. Carapace bukan shell seperti kura-kura lain tetapi cartilise dilindungi dalam sejenis kulit yang memberikan nama 'Leatherback'.

Kulit belakang mempunyai penghijrahan yang paling luas dari mana-mana kura-kura. Haiwan yang bersarang di pantai Zululand, berhijrah ke False Bay dekat Cape Town - 2,000 km sebelum memulakan perjalanan ke timur Madagaskar sebelum kembali ke pantai kami melalui saluran Mozambique. Mereka bergerak dengan kuat melalui air menggunakan pergerakan flippers depan mereka yang lebih mengingatkan burung dalam penerbangan daripada makhluk laut. '

 

Flippers berkuasa ini boleh mendorong penyu pada kelajuan maksimum 9 km / jam dan mereka boleh mengekalkan kelajuan 2.5 km / jam untuk jarak yang sangat besar.

Penyu besar ini hidup sepenuhnya pada ubur-ubur dan makhluk-makhluk yang berbadan lembut yang lain.

Spesies ini, di Zululand sekurang-kurangnya, jauh lebih tepat apabila kembali ke tempat bersarangnya daripada Loggerhead. Antara bulan Oktober dan Februari, mereka bersarang enam kali tetapi tapak mungkin berbeza-beza sebanyak 40 kilometer. Nampaknya wanita kulit belakang menempatkan kawasan bersarang umum dengan mengesan pherom di dalam air seperti Loggerhead tetapi tapak bersarang tepat sangat diputuskan oleh keadaan pantai. Kontur pantai kami sentiasa berubah disebabkan oleh tindakan gelombang. Oleh kerana berat badannya yang besar, kulit belakang tidak dapat menyeberangi terumbu atau pantai yang tidak dapat dikelilingi sehingga dia menggunakan pergerakan air dekat pantai untuk mencari titik keluar yang sesuai di mana ia dapat bersarang.

Penyu Hijau (Chelonia mydas)

Penyu Hijau bermastautin di pantai kami tetapi tidak bersarang di sini.

Pada abad kesembilan belas, banyak Turtles Hijau di Mauritius, Pulau Rodrigues, Agalega, La Réunion dan Seychelles tetapi pada tahun 1900, mereka hampir hilang. Langkah-langkah kini telah diambil untuk melindungi mereka dan mereka semakin banyak di Pulau Europa Perancis di Saluran Mozambique (di mana 10,000-18,000 wanita bersarang setiap tahun) serta di Mohéli, pulau Tromelin dan di St Brandon.

 

Penyu Hawksbill (Eretmochelys imbricata)

Hawksbill Turtle adalah yang paling terancam dari semua penyu laut kita. Pada tahun 1800-an negeri Pulau Madagascar mengeksport 4,000 kilo setahun dari peluru Hawksbill Turtle. Dagangan kini dilarang secara rasmi tetapi stok terus berkurang.

Ini adalah penyu kecil kurang daripada satu meter panjang dan berat maksimum 60 kilo. Shell berbentuk jantung berwarna coklat kemerahan dengan tanda kuning. Ia makan penyongsang, bulu burung, cephlapods, sponges serta ketam dan karang.

Penyu Ridley (Lepidochelys olivacea)

Yang paling kecil penyu laut kita, Ridley hampir tidak mencapai 0.8 meter dan 45/50 kg. Cangkangnya adalah luas kerana ia panjang dan baik bulat.

Ia adalah diet yang lebih baik memilih udang, moluska, landak, ikan serta alga.

Seperti Penyu Hawksbill, Ridley tidak bermastautin di pantai tetapi hanya pelawat. Kami tidak mempunyai statistik yang boleh dipercayai tetapi perasaannya adalah bahawa bilangan mereka berkurangan.

Copyright © All Rights Reserved 2004 - 2019 Discovering Africa Safaris