.

.

.

.

klik untuk melihat mod telefon bimbit


 

15 hari 17 nyanyian hiu menyelam dan hidupan liar Safari

Safari Tarikh Butiran


Hari 1 Sabtu


Berlepas Rumah


Hari 2 Ahad


Tiba di Durban, Afrika Selatan. Perjalanan dengan jalan ke hotel kami di Hluhluwe

 


Hari 3 Isnin

Sarapan pagi awal kerana kami ingin menangkap haiwan yang keluar untuk memberi makan pada lawatan kami ke Hluhluwe / Umfolozi National Park. Singa, Gajah, Badak (Hitam dan Putih), Hippos, Buaya, Leopards, dan lain-lain. Bufflalo, semua antelop, Hyena, Zebra - bahkan 3 spesies Dung Beetle yang berbeza!Hluhluwe/Umfolozi

Selepas lawatan 'Big 5' kami, kami akan memandu dengan mudah ke Sodwana Bay di pantai Zululand.

 


Hari 4 Selasa

Selepas sarapan pagi, kami melangkah ke sempadan Mozambique dan ke Ponta do Ouro。

Ponta adalah kecil dan tempat perlindungan yang menyenangkan dari 'dunia nyata'. Satu-satunya hujah sebenar yang pernah kita dengar di sini adalah antara restauranteurs ke atas yang mempunyai Udang Harimau terbesar dan segar dan kerang ..... syurga !!

Kami akan melakukan satu penyelaman terumbu pada ketibaan di Ponta, sebaiknya pada 3 terumbu karang. Ini adalah terumbu karang sepanjang 24 meter dengan banyak untuk dilihat. Ia adalah menyelam pengenalan yang juga memberi kami peluang untuk memastikan bahawa semua penyelam mempunyai pengalaman yang cukup untuk menyelam dengan jerung Bull esok.


Hari 5 Rabu


Dua selaman di Ponta do Ouro. Kawasan ini hanya tersebar sejak pertengahan tahun 90an kerana ia telah menjadi zon perang dari awal 70-an sehingga masa itu. Terumbu baru ditemui secara teratur dan kami dapat menyelam di terumbu karang praline yang asli. Kawasan ini Mozambique juga terkenal dengan Mantas, Paus, dan, di beberapa terumbu yang lebih dalam, hiu besar ( jerung Hammerhead (Sphyrna lewini), jerung Harimau, Bull shark (Carcharhinus leucas) dan ini adalah masa tahun untuk banyak jerung besar ini ..

Pada tahun ini dengan sejumlah besar jerung di Pinnacles Reef dan pelbagai spesies - Januari / Mac melihat enam spesies yu besar dalam menyelam tunggal tidak luar biasa - jadi kami biasanya melakukan menyelam Pinnacles awal pagi dan terumbu karang menyelam kedua. Ini, tentu saja, yang diputuskan oleh anda, penyelam.

 

 


Hari 6 Khamis

Dua lagi menyelam di Ponta do Ouro .... Pinnacles sesiapa? Terdapat banyak terumbu lain yang terdapat di Ponta. Kegemaran Brian adalah '3 Sisters'. Pada masa 25 meter adalah terhad selepas menyelam di dalam Pinnacles tetapi sistem kecil 3 singkapan batu diliputi dalam pelbagai jenis karang dan penuh dengan hidupan ikan. Ia adalah salah satu terumbu terbaik untuk mencari Hawkfish Longnosed yang sukar ditemui, pasir di sekitar mempunyai Taman Eels dan Mitra udang / Goby, terdapat banyak spesies Moray termasuk Honeycomb besar yang hanya suka berinteraksi dengan penyelam. Ini adalah salah satu terumbu yang anda perlu menyelam.

 


Hari 7 Jumaat

Dua lagi selaman di Ponta do Ouro.


Hari 8 Sabtu


Dua penyelaman terakhir kami di Ponta do Ouro dan kemudian 4x4s menunggu untuk membawa kami kembali ke sempadan Afrika Selatan. Selepas formaliti sempadan ringkas, ia menuju ke tapak Warisan Dunia St Lucia Wetalnds Park

 


Hari 9 Ahad

Perjalanan pagi pagi di Lake St Lucia dengan 2,000 buaya, 800 Hippopatami dan hampir 400 spesies burung termasuk lambang serantau kami, Burung Ikan Afrika.

Pada waktu petang, kami memandu ke selatan ke Aliwal Shoal

 


10 hari Isnin

Percutian pertama kami di Aliwal Shoal akan menjadi 'menyelam seumur hidup' kerana ramai yang memanggilnya dalam Buku Pelawat kami dengan jerung Tiger, biasanya banyak jerung Blacktip dan Dusky Sharks dan pada masa-masa tertentu tahun ini, Bull Sharks. Butiran lengkap mengenai menyelam yang luar biasa ini dapat dilihat di laman yu Tiger kami.

Selaman kedua kami akan menjadi penyelaman terumbu karang yang diharapkan, kami akan melihat jerung Pasir Harimau yang terkenal dan mungkin, pasir selatan, jerung Giant Guitar yang telah dilihat sehingga 4 meter panjang. Sekiranya kita mempunyai arus jeram, jisim planet boleh dibawa ke bayang-bayang dengan gergasi Manta Rays mengambil kesempatan penuh dari pesta yang ditawarkan.


Hari 11 Selasa

Pilihan anda dua menyelam konvensional dengan hiu Pasir Harimau atau menyelam specilist kedua untuk hiu (dengan kos tambahan).

Shark Pasir Harimau terkenal Aliwal yang digunakan untuk menghilang pada akhir bulan November tetapi sejak peraturan memasuki tempat rehat mereka (gua dan overhangs) telah dikuatkuasakan dengan ketat, kami mempunyai beberapa Raggies di kediaman sepanjang tahun. Kami biasanya boleh menyelam ke pintu masuk ke Cathederal dan, jika kita tidak bergerak di atas pasir, mereka menjadi penasaran dan akan mendekati kami. Ada juga spesies ikan langka seperti Ikan Kertas, Frogfish (atau Ikan Angler) dan pelbagai Pipefish harus dilihat. Ini adalah masa yang baik tahun untuk Manta Rays, Dolphins, Scallopped Hammerheads dengan jerung Blacktip dan mungkin ... Dusky Sharks mengelilingi kami di perhentian keselamatan.


Hari 12 Rabu

Hari ini kita akan mengembara 80km selatan Umkomaas untuk menyelam Protea Banks terkenal di dunia.

Menyelam pertama kami akan menjadi menyelam bait. Menyelam itu dilakukan dengan cara yang sama dengan menyelam kami di Aliwal tetapi pelbagai spesies hiu yang dilihat lebih besar. Sila ambil perhatian bahawa ini adalah menyelam bait bukan satu bentuk 'makan ikan hiu'. Jerung besar tertarik dengan bau dari sardin busuk dalam bekas tertutup yang digantung. Jerung tidak boleh sampai ke sardin untuk memakannya.

Jerung Bull (Carcharhinus leucas) hampir setahun di sekitar penduduk.

Jerung harimau (Galeocerdo cuvier) adalah bulan paling banyak Februari-Jun dan sekali lagi pada bulan Oktober dan November.

Jerung Tembaga (Carcharhinus brachyurus) boleh dilihat dari Jun hingga November.

Jerung Sand Tiger (Carcharias taurus) Mei hingga November kadang-kadang dalam nombor besar-besaran.

Jerung Hammerhead (Sphyrna lewini) juga boleh dalam jumlah besar dari Oktober hingga April.

Jerung Oceanic Blacktip satu tahun di sekitar pemastautin.

Terumbu karang ini sama dengan Aliwal Shoal walaupun secara purata jauh lebih mendalam. Daya tarikan bagi kami di menyelam terumbu adalah bilangan penangkapan ikan hiu yang sering dilihat. Scalloped Hammerheads khususnya boleh berada dalam jumlah besar.


Hari 13 Khamis

Sekali lagi kami menyelam Protea Banks dengan dua penyelaman terumbu karang pada program ini. Satu menyelam umpan ditambah satu menyelam karang adalah pilihan dengan kos tambahan.


Hari 14 Jumaat

Sayangnya kami kini pergi ke Lapangan Terbang Durban untuk memulakan perjalanan pulang anda dan berharap anda 'Hlalakahle' dalam Zulu 'Go in peace and safety'.

Kebanyakan tetamu kami mempunyai penerbangan pulang meninggalkan Durban pagi Jumaat. Pemindahan kami dari Umkomaas meninggalkan sekitar 09h00 biasanya tetapi akan meninggalkan lebih awal jika salah seorang pelanggan mempunyai penerbangan awal. Safari selesai pada masa itu di lapangan terbang. Sekiranya anda mempunyai penerbangan kemudian, terdapat pengusaha pelancongan tempatan yang menawarkan perjalanan sehari ke Rizab Alam Semulajadi Oribi Gorge, Lembah A Thousand Hills, akuarium uShaka dan lain-lain. Kami lebih senang membantu anda dalam membuat tempahan dengan pengendali ini atau, dalam surat ikatan , untuk membantu dengan tempahan sekiranya anda ingin memanjangkan penginapan anda di Afrika Selatan selepas Safari anda dengan kami.


Hari 15 Sabtu

.

Tiba pulang ke rumah.


Jumlah 17 menyelam di 3 laman web yang sangat berbeza.

Copyright © All Rights Reserved 2004 - 2019 Discovering Africa Safaris