.

.

.

.

klik untuk melihat mod telefon bimbit


 

.

.

.

.

.

.

.

Pada tahun 1849, hanya 7 tahun selepas penubuhan sebuah kubu British di Port Natal kemudiannya dinamakan semula Durban dan menjadi pelabuhan kontena terbesar di Afrika. Sebuah brig British, 'Aliwal', di bawah arahan Kapten James Anderson, sangat hampir melanda terumbu yang tidak diketahui.

Terdapat, pada masa ini, tidak ada carta maritim yang tepat di kawasan ini. Kapten Anderson, oleh itu, menulis surat khabar koloni 'The Natal Witness' pada 14 Januari 1850 dengan berkata-

‘Saya menganggap bahawa anda akan tertarik untuk dimaklumkan bahawa 30 batu di selatan Port Natal dan 2 batu di luar pesisir, saya melihat batu besar atau terumbu berbahaya dari dek brigantine saya,' Aliwal '.

Saya tidak dapat mencari karang ini di mana-mana cawangan Admiralty atau almanak. Saya akan diwajibkan jika anda memberitahu semua Kapten kapal pesisir mengenai bahaya yang membentangkan karang ini. '

Sejak masa itu, terumbu itu dikenali sebagai 'Aliwal Shoal'.

Dalam istilah geologi, terumbu sangat muda. 80,000 tahun lalu karang terdiri daripada bukit pasir. Hujan lebat dibubarkan kalsium karbonat daripada cengkerang laut yang akhirnya menyusun bukit pasir ke dalam batu pasir. Gerakan rak benua, perlahan-lahan menurunkan kawasan di bawah ombak. Pemendapan pasir dan kerang terus menyebabkan topografi diseksa penuh dengan gullies, overhangs, gua dan berenang. Tangkai karang telah membentuk koloni besar yang menarik 1,200 spesies ikan, penyu, sinar, ikan hiu dan ikan paus.

Walaupun usaha Capitain Anderson, terumbu itu telah mengambil tol dari kapal!

Pada 20 Mei 1884, kapal pengangkut 'Nebo' sebanyak 2,000 tan, semasa pelayaran sulungnya keluar dari Sunderland ditakdirkan untuk Durban, dan membawa jambatan pasang siap untuk membawa laluan kereta api baru ke Sungai Amanzimtoti, melanda terumbu karang dan tenggelam dalam 28 meter air.

Kemudian pada 11 Ogos 1974, kapal tangki pukal Norway 'Menghasilkan' 15,000 tan dan membawa kargo mollases melanda 'Utara Pinnacle'. Kesan itu merosakkan badan kapal terbuka. Berada, panggilan kecemasan 'Produce' telah diambil di kelab bot ski tempatan. Pelumba sukan tempatan dilancarkan dengan serta-merta dan selamat dibawa ke seluruh krew kapal yang teruk tanpa kehilangan nyawa atau kecederaan serius.

Aliwal Shoal cukup popular kerana ia bangkai dan karang lembut tetapi di seluruh dunia untuk penyelam, itu bermakna Hiu !!

Jerung untuk melihat: -

Sand Tiger shark Dari bulan Jun hingga November, hiu Pasir Harimau berada di Aliwal dalam jumlah besar. Memandangkan peraturan yang lebih ketat terhadap penyelam memasuki tempat-tempat yang menyembunyikan Pasir Harimau - gua-gua dan ranjau di mana mereka merasa selamat terhadap serangan oleh Harimau - kami mempunyai Harimau Pasir sepanjang tahun.

Scalloped Hammerhead  Selama bertahun-tahun kami tidak melihat Hammerheads di Aliwal tetapi sejak tahun 2001, mereka kembali. Ini adalah juvana kira-kira 1.5 meter panjang yang berenang di bawah permukaan, kadang-kadang dengan sirip memecahkan permukaan untuk menarik bukan penyelam !!

Tiger Shark  Discovering Africa Safaris menawarkan hiu hiu pahit kami untuk hiu Tiger pada Aliwal Shoal.

Bull Shark  Tidak biasa tetapi kadang-kadang kita melihat mereka di menyelam bait atau di batu karang Castle Rock

Stephane Harge's Manta video at Aliwal

Copyright © All Rights Reserved 2004 - 2018Discovering Africa Safaris