.

.

.

.

klik untuk melihat mod telefon bimbit


 

.

Selamat datang ke syurga Mozambik tropika yang Ponta do Ouro.

Di Ponta do Ouro, kehidupan melambatkan 'gaya pulau' berehat dan nikmati. Dan juga kecantikan yang luar biasa di atas dan di bawah air, Ponta terkenal dengan kualiti makanan lautnya. Di sini keseronokan meja dianggap sama pentingnya dengan kualiti karang.

Mozambique menderita di bawah keadaan peperangan dari awal tahun 1970-an hingga ke tahun 1990-an, pertama menentang penjajah Portugis dan kemudian semasa perang saudara. Ini bermakna bahawa kawasan itu tidak pernah menyelam dan tidak mengalami kerosakan yang dilakukan ke tapak menyelam yang lebih mantap di seluruh dunia. Terumbu baru sebenarnya ditemui secara teratur.

Anda akan dapati di sini harta karun kehidupan karang dan laut. Manta Rays adalah perkara biasa, beberapa sehingga 1,350 kg tetapi makan terutamanya planet kerana mereka 'gelung gelung' tepat di bawah permukaan untuk memanfaatkan kelebihan awan haiwan-binatang kecil ini.

Antara bulan Oktober dan Mei, Pinnacles Reef di Ponta menawarkan menyelam yu terbaik di bar dunia.

 

Terumbu jauh dari tanah yang menawarkan penglihatan yang sangat baik dengan sedikit atau tidak semasa. Di dalam laut Pinnacle adalah tarikan semula jadi untuk Gamefish dan jerung datang untuk memburu Gamefish sehingga tidak perlu 'chum' atau 'umpan' air yang bermakna kita tidak perlu menyelam dalam sangkar sebagai jerung tidak dirangsang untuk bertindak dengan cara yang tidak wajar. Ini adalah satu peluang yang unik untuk melihat jerung besar dalam persekitaran mereka sendiri yang bertindak secara normal.

Bull Sharks   sering dilihat dalam nombor yang mengagumkan. Manakala Great White, Tiger dan kebanyakan ikan lain belajar dengan sukarela mengelakkan penyelam skuba, jerung Bull sering masuk untuk melihat lebih dekat. Siasat parti kegemaran mereka adalah untuk berenang secara langsung di penyelam yang hanya menyembunyikan mungkin satu meter dari penyelam. Menyelam dengan apa-apa jerung adalah keseronokan tetapi selepas menyelam hiu Bull dekat, apa-apa lagi yang kedua terbaik.

Tiger Sharks  Tanpa 'beracun', hampir mustahil untuk menjadi sangat dekat dengan Tiger. Mereka adalah makhluk yang sangat kuat dan mengagumkan tetapi biasanya berenang masuk dan keluar dari penglihatan dengan agak cepat dan pada jarak tertentu. Mereka tidak hadir dalam bilangan besar yang kita lihat dari Bull yu tetapi mereka berada di sana. Teruskan pengimbasan, terutamanya di tengah-tengah air dan anda boleh mencubinya di dalam senarai 'mesti lihat' anda !!

Great White Shark  Pantai timur Afrika Selatan mempunyai salah satu kepekatan Great Whites terbesar di dunia tetapi kami jarang melihatnya. Sangat sekali-sekala, mereka dilihat di Pinnacles dan di Protea Banks tetapi, bertentangan dengan konsep yang popular, mereka tidak menunjukkan minat sama sekali dalam penyelam.

Scalloped Hammerhead Shark Pinnacles nampaknya berada pada laluan penghijrahan untuk Hammerheads. Kami sering melihat massa besar (3.5 meter +) Scalloped Hammerheads melewati kedalaman hampir 5 meter. Mereka tidak menunjukkan minat untuk makan dan, jika ada, mengingatkan migrasi Gnu di Afrika Timur.

Jerung Tembaga Yang hiu yang mengesankan yang cenderung tidak datang sangat dekat tetapi sering menunjukkan tingkah laku ancaman - badan berbentuk 'S' berpusing begitu disukai oleh Discovery Channel et al.

Blacktip Reef yu, Blackspot Sharks, Leopard Sharks di pasir juga dilihat dengan kerap. Jerung laut dalam seperti Oceanic Whitetip dan Mako dilihat tetapi jarang berlaku.

Manta Rays  Mantas sering dilihat. Tidak banyak Mantas kecil yang kita lihat di Aliwal tetapi kadang-kadang spesimen kadang-kadang sangat besar.

Eagle Rays juga sering dilihat tetapi mereka malu dan memerlukan pendekatan yang tenang dan lembut.

Penglihatan jarang tetapi Marlin dapat dilihat: -

Stephane Harge's Video Marlin di Pinnacles

 

Pelbagai ikan dan moluska di Ponta tidak terbatas. Empat hari menyelam di sini akan meninggalkan anda lapar untuk lebih. Ketenangan dan syurga bawah air yang Ponta do Oura akan menarik balik anda ke sini lagi dan lagi.

 

 

Copyright © All Rights Reserved 2004 - 2019 info@discoveringafrica.net