.

.

.

.

klik untuk melihat mod telefon bimbit


 

Apakah Sardine Run? Klik untuk mengetahui.


Tiba ke lapangan terbang Durban, Afrika Selatan sebelum 10h00. Perkhidmatan ulang-alik kami akan membawa anda 380 km melalui selatan KwaZuluNatal dan Transkei ke Port St Johns.

Setelah kami berkumpul di Lapangan Terbang Durban, kami berangkat ke tanah liat Transkei Wild Coast. Pantai Liar dengan lagunya, tebing, pokok palma, teluk berpasir dengan sungai yang sampai ke laut melalui lembah yang berbelit mempunyai akses terhad yang tidak ada perkembangan perindustrian. Pantai ini tetap murni.

Pangkalan operasi kami ialah Port St Johns yang terletak di mulut sungai Mzimvubu antara Mt Thesiger dan Mt Sullivan. Penataan yang hebat dengan tebing besar yang diliputi dalam hutan subtropika. Hotel kami terletak betul-betul di sungai itu sendiri yang membolehkan kami akses mudah ke bot untuk pelancaran awal pagi kami.

Sarapan pagi di sekitar 07h00 dan kemudian ke bot separa tegar yang menunggu. Kami akan melancarkan melalui mulut Mzimvubu. Kami kemudian pelayaran perlahan-lahan di sepanjang pantai mencari kepekatan Gannets. Sejumlah Gannets terbang bertindak sangat tinggi sebagai penampakan untuk kawanan utama. Apabila melihat sardin, mereka memberi isyarat pencarian mereka dan langit tiba-tiba bertukar menjadi putih dengan beribu-ribu burung menuju tindakan itu .... dan kami berada di sana dengan mereka!

 

Lumba-lumba dan ikan hiu kini cuba untuk mengumpulkan kawanan sarden ke dalam jisim padat, yang dipanggil bola bakar tempatan, dengan mengelilingi ikan sardin dan ikan lumba-lumba berenang di bawah jisim ikan sardin yang mengeluarkan buih untuk menakutkan sardin ke arah permukaan. Sebaik sahaja mereka berada di antara permukaan dan kedalaman 10 meter, perayaan bermula. Ganets terjun dalam jumlah yang mereka bunyi seperti api pistol mesin. Lumba-lumba dan ikan hiu berenang, mulut terbuka sepenuhnya, ke dalam baitball dan kemudian, sering, paus (yang satu ikan paus Bryde) berenang dari kedalaman yang menghampiri jumlah ikan jeruk yang sungguh-sungguh dalam satu mulut besar dan sering seperti gambar di bawah, sentimeter permukaan dari penyelam kita. Jika itu tidak dapat mengepam adrenalin anda pada pendikit penuh ................. (klik untuk memperbesar)

 

Kerana tindakan itu berada di permukaan dan ke bawah hingga maksimum 6-10 meter, hampir segalanya dapat dilihat dari bot yang bermaksud bahawa ini adalah pengalaman yang sama sesuai dengan penyelam walaupun, jelas, keseronokan ekstrim untuk penyelam skuba adalah di bawah permukaan dengan baitball.

 

Kami biasanya tinggal di laut sehingga tengah hari bergantung kepada aktiviti dan keadaan laut.

Copyright © All Rights Reserved 2004 - 2019 Discovering Africa Safaris