.

.

.

.

klik untuk melihat mod telefon bimbit


 

.

Untuk melihat butiran penginapan Lodge kami di Sodwana Bay sila klik di sini

Banyak digunakan pada abad yang lalu oleh arab dan pelaut Portugis untuk menyimpan makanan dan air segar, Sodwana Bay sebaliknya hampir tidak diketahui dan tidak diragukan sebelum 1945. Ia diisytiharkan sebagai kawasan Taman Negara pada Disember 1950 dan kemudian Taman Taman Natal membina beberapa sangat asas penginapan pada tahun 1960-an.

Apabila perang meletus di Mozambique pada awal tahun 1970-an, Sodwana Bay mula berkembang terutamanya untuk memancing permainan besar. Pada tahun 1980-an, penemuan formasi terumbu yang besar memulakan pembangunan Sodwana Bay sebagai lokasi menyelam.

Sodwana terletak di dalam kawasan Greater St Lucia Wetlands Park, sebuah tapak Warisan Dunia. Perairan sekitar Sodwana mempunyai sistem terumbu 50 kilometer, rumah dengan 1,200 spesies ikan termasuk ikan karang, sinar, Mantas, jerung, sailfish dan Marlin yang hebat serta 95 spesies yang dikenal pasti karang keras dan lembut, banyak sponge dan pelbagai jenis invertibrates yang luar biasa. Pantai itu sendiri terdiri daripada hutan pesisir yang padat yang menawarkan pemandangan yang indah, pelbagai jenis hidupan burung dan sejumlah mamalia kecil seperti Bush Babies, Genets, Duiker and Mongoose Striped. Baru-baru ini seorang Badak Putih, biasanya tinggal di selatan di Park, ini seorang wanita dengan seekor anak lembu, telah dilihat dekat dengan perkhemahan.

 

.

Terumbu karang yang membentuk syurga menyelam Sodwana dinamakan untuk jarak mereka dari tapak pelancaran di Jesser Point-

Dua Mile Reef sebenarnya merupakan konglomerasi besar terumbu termasuk:

Anton's Reef: Kedalaman purata 15 meter, Anton menawarkan pelbagai jenis ikan tropika peminat, Ships Big Eyes, Goatfish, Snappers, Scorpionfish, belut Moray, Bass besar, Idola Moor, Butterfly Angelfish, Marbled Rays dan triggerfish. Koral itu padat dan sangat berbeza-beza.

Terumbu rantai: Kedalaman purata 15 meter. Terumbu karang ini dinamakan sempena rantaian anchor kapal yang melintanginya. Tanah jajahan karang bertaburan dan ikan karang kecil berlimpah..

Pinnacles: Kedalaman purata 10 meter. Formasi di sini menyerupai gullies, gua dan ranjang, muka dinding dan perenang.

Gua dan terusan: Sekali lagi gua berbentuk dan formasi batuan yang hebat. Bass Kentang Besar sehingga 1.5 meter panjang. SeaTurtles adalah perkara biasa. Kedalaman yang cetek dan penembusan cahaya yang baik pada karang ini telah menyebabkan pertumbuhan karang yang luar biasa dan pertumbuhan invertibrate.

Terumbu karang dan span: kedalaman purata 27 meter. Lobak besar dengan spons besar dan peminat laut Gorgonian Laut. Kehidupan ikan tidak begitu kaya dengan 2 terumbu karang lain.

Empat terumbu karang: Kedalaman purata 11 meter. Kehidupan ikan yang sangat produktif dan bervariasi. Kura bentuk dan karang yang membentuk karang luas.

Terumbu karang yang lebih rendah adalah-

Lima batu karang: Terumbu rata yang sangat halus dan besar dengan pelbagai karang halus yang mengagumkan. Karang ini menerima perlindungan khas oleh pihak berkuasa Taman yang menyumbang kepada keadaan yang murni.

Tujuh batu terumbu: Drop offs, dinding dan pinnacles berbentuk cendawan membuat menyelam kegemaran untuk penyelam yang lebih berpengalaman.

Sembilan batu karang: Sangat jarang menyelam dan akibatnya karang yang hampir tidak diketahui. Daya tarikan utama adalah pokok karang hijau dan penurunan ke laut yang sering dipatuhi oleh jerung Bull.

Jerung untuk melihat: - 

Sand Tiger shark  Dari bulan Disember hingga Mei, kami melihat Raggies pada Quarter Mile. Terumbu karang ini hanya dalam jarak 10 meter jadi pengenalan yang ideal untuk pembuka air Terbuka 1 kepada jerung besar. Ia juga memberikan pencahayaan yang sangat baik untuk jurugambar walaupun mana-mana lautan yang bergelora akan membangkitkan pasir dan melihat jarak penglihatan.

Bull Shark Seringkali dilihat menjelajah jatuh ke laut 9 Mile Reef.

Jerung tembaga sering dilihat di 'lubang'.

Silvertip (Carcharhinus albimarginatus), Tipu hitam (Carcharhinus limbatus), Blacktip Reef (Carcharhinus melanopterus) dan Whitetip (Triaedon obesus) dilihat di beberapa lokasi tertentu.

Copyright © All Rights Reserved 2004 - 2018 info@discoveringafrica.net